niedziela, 18 lutego 2018

Italian pizza from a pan
















Składniki:

ciasto na pizzę:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól do smaku

sos i dodatki:

  • puszka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • zioła prowansalskie, sól pieprz - po szczypcie
  • 100 g wędliny drobiowej
  • 200 g mozzarelli
Instrukcje:
Wszystkie składniki na ciasto na pizzę mieszamy, a potem wyrabiamy. W tym czasie robimy sos podsmażając przecier pomidorowy z oliwą i przyprawami. Dzielimy na 3 części, bo będą z tego 3 pizze. Wałkujemy na blacie podsypanym mąką. Patelnię (zimną) smarujemy lekko olejem lub oliwą i kładziemy rozwałkowany płat. Stawiamy na ogniu i podsmażamy, aż od spodu będzie zrumieniona. Wtedy obracamy i smarujemy sosem. Nakładamy dodatki i przykrywamy pokrywą. Tak smażymy aż roztopi się ser, a dół będzie rumiany. Podajemy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz