wtorek, 27 września 2016

SPANISH TAPAS

SPANISH TAPAS

Tapas are Spanish snacks. Tapas can be prepared in many ways.

TAPAS-EGGPLANT AND GOAT CHEESE
z bakłażanem i serem kozim
 
Ingredients:
  • 1 eggplant                                                1 bakłażan
  • 2 spoonfuls of goat cheese spread              2 łyżki serka koziego do smarowania
  • 1 clove of garlic                                       1 ząbek czosnku
  • baguette                                                  bagietka
  • olive oil                                                   oliwa z oliwek
Instructions:
  1. Dice the eggplant.                                           Bakłażana pokrój w drobną kostkę.
  2. Squeeze the garlic through a ricer.                   Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Fry the eggplant and garlic on some olive oil.    Usmaż razem na oliwie.
  4. Add the goat cheese and mix.                          Dodaj serek i wymieszaj.
  5. Cut the baguette.                                            Pokrój bagietkę.
  6. Put the paste on the baguette.                         Nałóż pastę na bagietkę.
  7. EAT YOUR TAPAS:)                                           Zjedz swoje tapas:)

TAPAS-SERRANO HAM AND POMEGRANATE
z szynką Serrano i granatem 

Ingredients:
  •  goat cheese spread                                        serek kozi do smarowania
  • serrano ham                                                   szynka Serrano
  • pomegranate                                                  granat
  • fresh basil                                                      świeża bazylia
  • baguette                                                        bagietka
  • olive oil                                                         oliwa z oliwek
  • black pepper                                                  pieprz
Instructions:
  1. Cut the baguette.                                                  Pokrój bagietkę.
  2. Sprinkle it with olive oil.                                       Skrop oliwą.
  3. Put basil on it.                                                      Połóż na niej bazylię...
  4. Roll half a slice of ham and put it on the baguette.   ... oraz szynkę Serrano.
  5. Sprinkle some pomegranate seeds on it.                  Posyp ziarenkami granata.
  6. Sprinkle some black pepper on it.                           Posyp pieprzem.
  7. EAT YOUR TAPAS:)                                                 Zjedz swoje tapas:)
 
TAPAS- TUNA AND RED PEPPER
z tuńczykiem i czerwoną papryką
Ingredients:

  • 1  red pepper                                             1 czerwona papryka
  • 1 tin of tuna                                               1 puszka tuńczyka
  • 2 cloves of garlic                                        2 ząbki czosnku
  • 3 spoonfuls of mayo                                    3 łyżki majonezu
  • baguette                                                    bagietka
  • butter                                                        masło
  • parsley                                                       pietruszka

Instructions:

  1. Dice the pepper and parsley finely.               Paprykę i pietruszkę drobno pokrój.
  2. Mix them with tuna and mayo.                      Wymieszaj z tuńczykiem i majonezem.
  3. Cut the baguette.                                        Pokrój bagietkę.
  4. Spread butter on the baguette.                     Posmaruj ją masłem.
  5. Fry the baguette.                                        Usmaż bagietkę.
  6. Rub the baguette with Garlic.                      Potrzyj ją przekrojonym czosnkiem.
  7. Put the paste on the baguette.                     Nałóż pastę na bagietkę.
  8. Decorate with pepper and parsley.               Udekoruj papryką i pietruszką.
  9. EAT YOUR TAPAS:)                                       Zjedz swoje tapas:)

TAPAS- GOAT CHEESE AND PEAR
z serem kozim i gruszką

Ingredients:
  • rocket                                                       rukola
  • baguette                                                    bagietka
  • 1 pear                                                       1 gruszka
  • goat cheese in slices                                   ser kozi w plastrach
  • 1 handful of walnuts                                    garść orzechów włoskich
  • vinaigrette: olive oil, honey,                       sos vinaigrette: oliwa z oliwek, miód,   lemon juice, salt and pepper                        sok z cytryny, sól i pieprz

Instructions:

  1. Mix 1 spoon of olive oil, half a spoon          Wymieszaj łyżkę oliwy, pół łyżki miodu,  of honey and lemon juice, add salt             soku z cytryny, sól i pieprz.                 and pepper.
  2. Cut the baguette.                                      Pokrój bagietkę.
  3. Slice the pear.                                          Gruszkę pokrój w plastry.
  4. Fry the baguette and pear.                         Usmaż bagietkę i gruszkę.
  5. Fry the walnuts.                                         Upraż orzechy.
  6. Put the rocket, pear, cheese and walnuts    Ułóż rukolę, gruszkę, ser i orzechy          on the baguette.                                       na bagietce.
  7. Sprinkle  the vinaigrette sauce on it.          Pokrop sosem vinaigrette.
  8. EAT YOR TAPAS:)                                       Zjedz swoje tapas:)




Our score: 4.81 / 5                    Our favourite tapas: Tapas-goat cheese and pear
Nasza ocena: 4.81 / 5                Nasze ulubione tapas: Tapas z koziego sera i gruszki 
Difficulty:easy
Trudność: łatwe

Author: Weronika Luterek VI D
They should look like this! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz